sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kasvilavat alkavat tuottaa ensimmäistä satoa


Kesän ensimmäiset oman maan vihannekset on kerätty! Komeiden retiisien sadonkorjuu on jo alkanut, vaikka joidenkin esikasvatettujen vihannesten taimia en ole vielä edes istuttanut maahan. Kylmien kelien vuoksi istutus on viivästynyt, koska muistissani on vielä viime vuoden kesäkuun alussa maahan panemani taimet, jotka paleltuivat seuraavalla viikolla. 



Tässä lavat ja vierellä rautapata, joka sai tänään kesäkurpitsan ja koristekurpitsan taimensa. Rehevin lehtiviidakko etummaisessa kasvilavassa on juurikin retiisiviljelmä. Sinkkiämpäreissä on yrttejä; timjamia, oreganoa ja tilliä. Retiisejä ja viime vuonna maahan kaivettuja sipuleja lukuunottamatta kasvu on vielä kovin pientä ja hentoa. 



Kaivuutyömaa toukokuun puolivälissä. Lasten vanha hiekkalaatikko toimii myös oivallisesti vihannesten kasvatuksessa. Olen sijoittanut sen herukkapensaiden väliin ja ruohonleikkuu pensaiden ja kasvilaatikoiden välistä on hankalaa. Päätin siksi kokeilla maanpeittokasvia pensaiden juurelle nurmikon sijaan. Nurmikon ylöskaivuu käsipelillä on kyllä hidasta ja kuntosalityöskentelyn veroista hommaa, joten se etenee pikkuhiljaa. Kaivettuani nurmen pois, levitin tilalle pelkästään kompostimultaa ja kylvin siihen punakukkaisen persianapilan siemeniä.



Apila on itänyt hienosti ja kasvaa jo tuuheana mattona kasvilavan etureunassa. Sivuilta ja takaa olen pikkuhiljaa kaivanut myös maata pois ja tehnyt samat kylvöt, joten siellä apila on vasta pienemmällä taimella. Työmaa jatkuu sillä pensasalue jatkuu vielä muutaman pensaan verran. Onko jollakin ehdottaa muita hyviä maanpeittokasveja, jotka sietävät kävelyä ja tallaamista? Tämän pitäisi olla sellainen, mutta vielä en ole raaskinut astua vehreän apilamaton päälle. Se on niin ihana tuollaisena ja pelkään, että menee ihan lyttyyn kävelemisestä.



Tässä päivitetty kuva vajaata kuukautta myöhemmin. Apila komeasti kukassa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti